torstai 3. maaliskuuta 2011

Kaikkea mahtunu tähän viikkoon.

Ensiksikin; nyt on rv 21+5.
Lapsi: Tämän viikon alussa sikiä on 18 viikkoa vanha. Vaikka tähänkin asti sikiön aktiviteettitaso ja liikehdintä on vaihdellut runsaasti, vasta nyt sillä on myös univaiheita, mutta ei vielä tiettyä unikaavaa. Se nukkuu eniten kun sinä olet liikkeellä ja herää kun sinä asetut aloillesi. Jotkut sikiöt löytävät nopeasti suosikkiuniasennon. Hienonhienot untuvakarvat peittävät nyt koko pään, kulmakarvat alkavat muodostua. Tytöillä kohtu kehittyy valmiiksi tällä viikolla ja emätin muodostuu.
Ruskeaa rasvaa, joka auttaa lasta säilyttämään lämmön syntymän jälkeen, kehittyy nyt ihon alle kaulassa,rintakehässä ja nivusissa. Voidemainen vahakerros,jota kutsutaan kinaksi, alkaa peittää ihoa. Tämä sisältää kuolleita ihosoluja, lanugosoluja ja öljyä rauhasista. Se suojaa sikiötä mm. infektioilta. Kinaa voi olla vielä jonkin verran iholla synnytyksessä. Se tekee lapsen liukkaammaksi, jolloin sen on helmpompi kulkeutua synnytyskanavan läpi. Vastasyntyneellä on kinan jäänteitä ihopoimuissa.

Äidille:
Nyt olet puolimatkassa! Eikö olekin ihanaa tietää, että pieni lapsi sisälläsi tulee koko ajan suuremkkasi ja suuremmaksi? Jotkut tuntevat ensimmäiset potkut tällä viikolla,joidenkin täytyy odottaa vielä viikko tai pari. Mutta pian pieni poikasi tai tyttösi alkaa antaa päivittäin viestejä viihtyvyydestään potkuihin ja liikkein.
Onko olosi lämpimämpi kun tavallisesti ja hikoiletko enemmän? Se johtuu siitä, että kilpirauhasestasi tulee aktiivisempi: lepoaineenvaihduntasi on 20% korkeampi kuin tavallisesti. Yöhikoilu auttaa jäädyttämisessä samalla kun jäteaineita poistuu. Muistathan juoda riittävästi!
SIKIÖN KOKO TÄLLÄ VIIKOLLA:
Koko pituus: n. 25cm
Pää-perämitta: n 16cm
Paino: n. 325g

Viikonloppuna tuli sitten kipeitä supistuksia. Kyllä taas muistui mieleen ne synnytyskivut!!
No maanantaina olin sitten TK:n lääkärissä; ei keskemenon vaaraa; mutta kohdunkaulan oli lyhentynyt 1cm. mutta on edelleen 2cm; joten ei hätää. Vauva on edelleen korkealla ja paineen tunnetta ei osannut lääkäri selittää, mutta pääasia, että vauvalla kaikki hyvin ja ei ole vielä syntymässä.
Ville oli sitten meillä yötä su-ti. Sunnuntaina oltiin Simpsiöllä, Jussin, Villen ja Sirun kanssa. Me oltiin Sirun kanssa maantasalla ja pojat lasketteli. Mun vanhemmat oli sitten kattomassa sen ajan Turo-Eemiliä sen aikaa.
Keskiviikkona sitten käytiin lääkärissä Turo-Eemilin kanssa. Taas keuhkoputkentulehdus;edellisestä on kuukausi. Saatiin kuulla, että meille tulee joka kerta keuhkoputkentulehdus kun hampaita tulee, koska Turo-Eemil kuolaa niin paljon, että kuola valuu alahengitysteihin ja "vaurioittaa" keuhkoputkea ja näin tulee joka kerta tulehdus...
Tiistai iltana oli niin kova yskä pienellä, että oksensi ihan kaaressa kaikki iltapuurot pois. ja keskiviikkona sitten nousi kuume. Edelleen keuhkot rahisee, mutta yskä onneksi vähän helpottanut.. Nyt mun olo on sitten ihan kauhee! Nenä vuotaa ja yskittää koko ajan, mutta ei voi yskiä kun se sattuu... No ehkä se tästä...
Se olis nyt onneksi viikonloppu. Viikonlopulle ei ole mitään suunnitelmia; kun jää taas vauvauinti väliin... Inhottava tää talvi, koko ajan kipeenä! Sais tulla jo kesä!

2 kommenttia:

  1. Paranemisia sinne!
    Olis kyllä tosi ihanaa ku tulis jo kesä..!
    Ny ku on ollu pari päivää komiammat kelit niin on kummasti jaksanu palijo paremmin ja energiaa tuntuu tulleen enempi.. :)

    VastaaPoista
  2. niimpä! Ja mekin oikeen innostuttiin eilen yhdessä tekemään suur siivous ! [:

    VastaaPoista

"Älä pelkää epäonnistumista niin paljoa,
että se estää sinua kokeilemasta uusia asioita.
Pelokkaasti eläen lopussa ajattelemme:
olisi pitänyt, olisin voinut ja olisin osannut. "